I dagsläget är det inget tvivel om vilken del av landet som är Sveriges främsta, åtminstone vad gäller fotboll. Med tre av de fyra senaste SM-gulden på både herr- och damsidan är Skåne just nu nummer ett i fotbollssverige.

De bästa klubbarna just nu kommer bägge från Malmö, nämligen Malmö FF och FC Rosengård, tidigare Ldb Malmö, vilka leder Allsvenskan respektive Damallsvenskan, och dessutom är regerande mästare.

Förutom dessa två hittar man en också en rad andra klubbar runt om i Skåne, som till exempel allsvenska Helsingborgs IF, Ängelholms FF och Landskrona, båda i Superettan samt Kristianstad och Vittsjö som håller till i Damallsvenskan.

Utöver ovanstående finns även hundratals skånska klubbar som återfinns i de lägre divisionerna. Några av dessa inkluderar Sjöboklubben BW 90, Lunds BK, Trelleborgs FF, Skurups AIF, Förslövs IF, Åstorps FF, Glimåkra IF och Yngsjö IF med flera.

För den som vill börja spela fotboll finns alla möjligheter i världen. Det finns klubbar för alla nivåer och intresset är så pass stort i Skåne att det går att styra upp sina egna amatörlag och spela bara för kul under helgerna.