Liverpool FC bildades redan 1892 och hör till de äldre fotbollsklubbarna i England. Klubben har haft flera stora framgångar och vunnit Premier League 18 gånger samt Champions League vid fem tillfällen. Hemmaarenan heter Anfield.

Spelare och fans

Det är en internationell samling spelare i laget, drygt hälften är engelsmän medan de övriga kommer från andra stora fotbollsländer som Holland, Spanien och Brasilien. Kanske är det tack vare det som klubben har fans över hela världen – Liverpools fans är kända för att vara särskilt hängivna och lojala och den mest kända fotbollssången, You’ll never walk alone, framförs av dem (se video nedan). Här i Sverige finns en supporterklubb som skriver en hel del nyheter om Liverpool på svenska och dessutom ordnar resor till lagets matcher. Liverpoolfans går som sagt aldrig ensamma De Liverpoolfans i Sverige som vill stötta sitt favoritlag kan lätt få tag på matchtröjor och annat supportermaterial hos Supporterprylar. De har en Liverpool-shop med tröjor, kepsar och kaffemuggar i Liverpools färger.

Många kända namn har spelat för Liverpool. Exempel inkluderar Steven Gerrard, Xabi Alonso och Fernando Torres. Gerrard spelar för laget även denna säsong och bland sina lagkamrater räknar han den namnkunnige Mario Balotelli samt spanske landslagsspelaren Alberto Moreno.

Årets säsong

Ett smolk i glädjebägaren för alla Liverpoolfans är att laget trots två raka segrar i Premier League ligger hopplöst långt efter tabellfyran som just nu är West Ham. Det är nämligen de fyra bästa lagen i ligan som direkt kvalar in för spel i nästa Champions League. Oddsen hos spelbolagen talar sitt tydliga språk. 4,3 för att Liverpool ska spela i CL nästa år. I årets Champions League-kval är de redan utslagna. Just nu ligger Liverpool ungefär i mitten av tabellen i Premier League, ett inte alltför imponerande resultat av ett lag med sådana gedigna meriter. Liverpools fans lär dock inte tappa modet i första laget.