Många gånger så har supporterkulturen svartmålats och till viss del överdrivits, visst finns det rötägg som bör bekämpas så att vi få behålla den fina supporterkultur som är på våra matcher och att inget dåligt sker före, under och efter matcherna. Supportrar är en viktigt del i sporten och vad vore en fotbollsmatch utan dess supporters, ja ganska tråkig fotboll.

supporters

Framförallt så vill supportrarna visa vilka man håller på och heja fram dessa till vinst. Varje lag har oftast sina supporterkläder, tifon och annat som supportrarna använder så att man har koll på vilket lag som är deras och vilka man hejar på. Att hålla en god supporterkultur kan tyckas självklart och det är klubbarnas önskan att det ska vara en bra stämning på matcherna även om det kan gå hett till på plan så få man visa på ett gott omdöme även som supporter.

Det har skrivits en hel del om supporterkulturen och allas förhoppning är att det håller sig till en rimlig nivå, våld hör inte hemma någonstans och det känns konstigt att det ska behövas ta till våld för att man tycker olika eller på grund av ett domarbeslut som man anser vara felaktigt. Mycket är upp till dig och mig hur vi agerar och vad vi ställer oss bakom, vill vi har en kultur inom fotboll där alla kan känna sig välkomna och få njuta av fin och trevlig fotboll får vi jobba för detta.

Supporterkulturer ser olika ut beroende på var man befinner sig. Tittar man exempelvis i Stockholm har supporterkulturen ofta varit väldigt geografiskt betingad. Vilket lag man stöttar beror alltså mer eller mindre på var man bor eller växte upp. Men tittar man istället på supporterkulturen i Göteborg har historiskt sett varit mycket mer en fråga om klass. Det har också funnit betydligt mer allianser mellan Göteborgs föreningar, vilket är varför man inte ser samma typ av rivalitet inom stadens lag. Denna har istället varit riktad mot andra städers lag, och mycket mot just Stockholm.

Sverige hyllar också många olika typer av sporter. Även om fotbollen och ishockeyn är de klart största sporterna finns det väldigt stort intresse för sporter som innebandy, handboll, speedway och mycket mer. Detta gör Sveriges supporterkultur mycket mer mångfacetterad och vi kan känna oss rikare för det!